Ansøger: SDU
Bevilling: 1,6 mio. kr. (2020)
Projektets overordnede formål er at nedsætte den høje prævalens af MSB i den danske tandpleje og sikre fremtidig arbejdsfastholdelse. Projektet vil i tre delstudier: 1) belyse graden og oplevede konsekvenser af MSB samt identificere eventuelle eksisterende forebyggende og rehabiliterende tiltag; 2) undersøge tandlægers arbejdseksponering samt identificere nye mulige tiltag, der kan sænke de eksterne arbejdsbelastninger; 3) Proces- og effektevaluere de afprøvede tiltag fra studie 2 kombineret med fysisk træning for at forebygge og rehabilitere MSB.
Projektet vil overordnet bidrage med at identificere tiltag/værktøjer, der er effektive og implementerbare i dansk tandlægepraksis. Ligeledes vil projektets nye viden bidrage til, at der i tandlægeuddannelsen kan indlæres arbejdsrutiner, der effektivt kan forebygge MSB og sikre et fremtidigt langt arbejdsliv som tandlæge.
Ansøger: NFA
Bevilling: 3,5 mio. (2020)
Arbejdstagere med fysisk krævende opgaver, såsom lager- og bygningsarbejdere, har brug for aflastning i arbejdet, hvilket bliver stadig mere aktuelt i takt med, at vi skal være længere på arbejdsmarkedet. Det er derfor afgørende at udvikle tekniske hjælpemidler, der kan bidrage til at nedbringe den fysiske belastning i arbejdet og dermed bidrage til et langt og godt arbejdsliv.
Formålet med projektet er at undersøge, om brug af exoskeletter ude på arbejdspladserne kan bidrage til at reducere den fysiske belastning blandt lager- og bygningsarbejdere og at udvikle fokuspunkter i den enkelte branche for, hvordan implementeringen af exoskeletter kan foregå i praksis. Hvis exoskeletter kan reducere de fysiske belastninger i arbejdet og kan implementeres på en god og holdbar måde, så har projektet potentiale til at forbedre og forlænge arbejdslivet for arbejdstagere med fysisk belastende arbejde.
Forventet afslutning: september 2023.
Ansøger: NFA
Bevilling: 2,3 mio. (2020)
Tidligere forskning har vist, at konsekvent brug af hjælpemidler ved patientforflytninger er associeret med færre forflytningsulykker, men hidtil har der kun været sparsom viden om
- hvilke specifikke hjælpemidler der, i forskellige forflytningssituationer, reelt virker forebyggende,
- hvilke årsager der er til brugen af - samt manglende brug af - specifikke hjælpemidler, og
- hvordan en sådan viden kan omsættes til god (lokal) praksis på hospitalerne.
Formålet med projektet er at
- analysere tekniske data på fysisk belastning under specifikke forflytningssituationer med forskellige hjælpemidler ud fra et praktisk anvendeligt perspektiv,
- indsamle ny viden om barrierer og motivation for brug af specifikke hjælpemidler under forskellige forflytningssituationer, og
- undersøge hvorledes hospitalerne kan omsætte denne viden til god praksis i det forebyggende arbejdsmiljøarbejde relateret til patientforflytninger.
Forventet afslutning: marts 2023.
Ansøger: NFA
Bevilling: 3,8 mio. (2020)
Arbejdsmiljøovervågningen i Danmark er baseret på en spørgeskemaundersøgelse af lønmodtagernes arbejdsmiljø og helbredsforhold. I de senere år er der dog rejst tvivl om pålideligheden af MSB-eksponeringsspørgsmålene. Det skyldes, at forskning har påvist, at besvarelserne på MSB-eksponeringsspørgsmålene er upræcise og systematisk skævvredet. Den usikkerhed, som dette skaber, kan have stor betydning for, hvordan vi prioriterer og forebygger MSB og være en medvirkende årsag til, at det ikke for alvor er lykkedes at reducere MSB-udfordringerne i Danmark.
Formålet med projektet er derfor at afklare, hvorvidt og hvordan objektive målinger af MSB-eksponeringer kan udvikles og inddrages i Arbejdsmiljøovervågningen i Danmark. Projektet vil således bidrage til, at
- sikre en mere pålidelig metode til måling af MSB-eksponeringer i Arbejdsmiljøovervågningen,
- øge kvaliteten af vores viden om MSB-eksponeringer i Danmark, og dermed styrke grundlaget for MSB-forebyggelsen,
- imødekomme Ekspertudvalgets anbefaling nr. 17, og
- styrke Danmarks ledende internationale position inden for arbejdsmiljøforskningen.
Forventet afslutning: marts 2023.