Ansøger: Teknologisk Institut
Bevilling: 4,4 mio. kr. (2022)
Hovedformålet er at teste og evaluere, om virksomheder kan bruge low-cost partikelsensorer som et værktøj til at identificere, måle og intervenere mod sundhedsskadelige partikler og fibre i arbejdsmiljøet og dermed påvirke arbejdsmiljøet positivt.
De opstillede hypoteser er:
- Low-cost partikelsensorer måler pålideligt nok til at monitorere koncentrationen af partikler i luften på arbejdspladser
- Realtidsmåling med low-cost partikelsensorer kan hjælpe virksomheder med at intervenere mod høje partikeleksponeringer i arbejdsmiljøet
- Sikkerhedskulturen udvikles positivt ved implementering af realtidsmålinger af partikler i virksomhederne.
Der vil blive anvendt forskellige målemetoder i projektet i forbindelse med de avancerede før- og eftermålinger på virksomhederne samt som kontrol af low-cost-partikelsensorerne.
Ansøger: AMK Aarhus
Bevilling: 3,7 mio. kr. (2022)
Hovedformålet er at afdække eksponerings-respons sammenhænge for enzymer i arbejdsmiljøet, enzymallergi og astma, som grundlag for helbredsbaserede grænseværdier.
Projektet vil:
- kortlægge eksponeringsniveauer for enzymer og forekomsten af enzymallergi og astma i foderindustrien og landbruget
- analysere eksponerings-respons sammenhænge for enzymer og forekomsten af enzymallergi og astma i foderindustrien og landbruget
- analysere eksponerings-respons sammenhænge for en række industrielle enzymer og forekomsten af enzymallergi og astma baseret på ovenstående analyser og publicerede data fra andre brancher.
Ansøger: NFA
Bevilling: 2,4 mio. kr. (2022)
Projektet vil at supplere et andet lignende projekt med yderligere og komplementære målinger til påvisning af andre tidlige, nye og følsomme markører for hjertekarsygdomme, men også reproduktiv sundhed og kræftrisiko. Projektet har særlig fokus på at skabe ny relevant viden:
- Med fokus på hjerte-karsygdom og risici for reproduktion og kræft bidrager projektet til parameteren ”Udbredelse, alvorlighed og potentiale”;
- Med brug af nye markører i et kontrolleret studie vil projektet belyse viden om virkningsmekanismer, især ved at studere bidrag fra individuelle stressfaktorer. Projektet bidrager således med ny viden;
- Desuden vil de forskellige træningsbetingelser give mulighed for at opbygge viden om forskellige eksponeringsniveauer relevante for danske arbejdspladser. Projektet bidrager således til at nå nationale mål.
Projektet vil omfatte ca. 35 unge værnepligtige deltagere på brandslukningskursus, fordelt på tre brandslukningstræningssessioner under forskellige brandforhold og én kontrolscenarie.
Projektet vil bruge testfaciliteter til afbrænding af gas, måling af tjærestoffer og biomarkører for belastninger af hjerte-karsystemet (blodmarkører for negativ påvirkning af hjerte-karsystemet og funktionelle markører for hjerte-karsystemet), kropstemperatur og lungefunktion.
Ansøger: NFA
Bevilling: 3. mio. kr. (2021)
Formålet med projektet er at bestemme asfaltarbejderes udsættelse for Polycykliske Aromatiske Hydrocarboner (PAH), herunder benzo(a)pyren, samt Elementært Kulstof (EC). Stofferne er alle kræftfremkaldende. Der er tre potentielle kilder ifm. udlægningen af asfalt, nemlig afdampning fra bitumen, dieseludstødningspartikler fra entreprenørmaskiner og trafikken i de tilstødende spor, og projektet vil undersøge kilderne til stofferne i realtid. I tilfælde af, at de ligger over grænseværdien er det nødvendigt at kende forholdet mellem de enkelte kilder mhp. efterfølgende at nedbringe asfaltarbejdernes udsættelse for de enkelte stoffer, hvilket projektet vil give ny viden om.
Ansøger: AMK Bispebjerg
Bevilling: 3,1 mio. kr. (2020)
Formålet er at undersøge risikoen for akut myokardieinfarkt og tidlig åreforkalkning i hjertets kranspulsårer ved kort- og langtidsudsættelse for mineralsk støv (kvarts), organisk støv (endotoxin, træstøv), motor-udstødningspartikler og metalholdige partikler. Projektet har fokus på at opnå tilstrækkelig konkret og detaljeret viden som basis for stillingtagen til behov for forebyggende indsatser og regulering, herunder eventuel opdatering af grænseværdier for specifikke støveksponeringer i arbejdsmiljøet.
Projektet forventes at resultere i robust ny viden om risikoen for iskæmisk hjertesygdom blandt mænd og kvinder i den arbejdsføre alder og vil som det væsentlige nye se på tidlige tegn på hjertesygdom (forkalkning af hjertets kranspulsårer) og sammenligne risikoen ved forskellige typer af partikel-eksponering. Projektet vil skabe opmærksomhed om arbejdsmiljøets betydning for iskæmisk hjertesygdom og vil kunne bidrage afgørende til en mere nuanceret forebyggende indsats af den vigtigste dødsårsag blandt både mænd og kvinder i Danmark.
Ansøger: NFA
Bevilling: 0,8 mio. kr. (2020)
Formålet med denne tillægsansøgning til SAM-Krom er at udvide data-grundlaget for vores viden om de nuværende eksponeringsniveauer for Cr(VI) i det danske arbejdsmiljø og gøre vurderingen af eksponeringen på danske arbejdspladser mere velfunderet.
Projektet ønsker at:
- foretage flere arbejdspladsmålinger for Cr(VI) i luften end allerede planlagt i SAM-Krom-projektet med fokus på de identificerede problematiske arbejdsprocesser
- koordinere SAM-Krom med en ny (svensk) målekampagne for Cr(VI) med 100 nye planlagte arbejdspladsmålinger, som er igangsat af svenske arbejdsmedicinske klinikker.
- udvide biomoniteringsdelen af SAM-Krom med målinger af Cr i urin på forsøgsdeltagerne.
De genererede data vil indgå i SAM-Kroms allerede planlagte formidlingsaktiviteter og vil hjælpe virksomheder og Arbejdstilsynet med at identificere arbejdsprocesser, som medfører uønsket udsættelse for Cr(VI), og vil dermed kunne identificere forebyggelsespotentialer.
Ansøger: NFA
Bevilling: 2,8 mio. (20202)
Snart starter nedrivningen af fem identiske højhuse i Brøndby Strand. En meget detaljeret undersøgelse viser, at bygningerne er forurenet med PCB, og at det bliver for dyrt at renovere dem. Arbejdstilsynet har bevilget penge til, at NFA kan indsamle prøver under nedrivningsarbejdet, så det bliver muligt at belyse nedrivningsarbejdernes udsættelse for PCB og andre skadelige stoffer under arbejdet.
Det ønskes at analysere de indsamlede prøver for PCB, samt behandle og sammenskrive data til offentliggørelse og formidle dem til relevante målgrupper. Formålet er at undersøge, om og evt. i hvor høj grad nedrivningsarbejdere er udsat for PCB i forbindelse med arbejdet.
Resultaterne fra dette projekt vil bl.a.
- identificere risikofyldte arbejdsgange og processer,
- identificere specifikke blodmarkører for nylig udsættelse for PCB,
- identificere de konkrete kilder til medarbejdernes seneste udsættelse for PCB,
- påvise ophobning af PCB i kroppen ved længerevarende arbejde i nedrivningsbranchen,
- tilvejebringe biomoniteringsdata, der kan anvendes som baggrund for evt. at
fastsætte en biologisk grænseværdi for PCB, som man kender det fra bly, og - angive specifikke markører i blod for nylig udsættelse for PCB.
Forventet afslutning: oktober 2023.
Det kemiske og biologiske arbejdsmiljø ved genanvendelse af husholdningsaffald, GENANVEND-projektet,
Ansøger: Aarhus Universitetshospital, 1 ph.d.,
Bevilling: 4 mio. (2020)
I Danmark produceres der for hvert år mere affald, og en stigende andel genanvendes. Internationale kortlægninger af arbejdsmiljøet i genanvendelsesbranchen har dokumenteret sundhedsskadelige kemiske og biologiske eksponeringsniveauer, men der er begrænset viden om arbejdsmiljøet i den danske branche.
Det overordnede formål med projektet er at medvirke til et forsvarligt arbejdsmiljø ved genanvendelse af husholdningsaffald. Projektet bidrager med ny viden om, hvorvidt arbejdsmiljøet i genanvendelsesbranchen er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det giver konkrete bud på tilrettelæggelse af arbejdsgange og procedurer, som kan nedbringe eventuelle uacceptable eksponeringsniveauer. Det er målet at generere viden, som sikrer, at de beskæftigede i denne branche ikke risikerer at betale prisen for et bæredygtigt samfund.
Forventet afslutning: september 2023.
Ansøger: Aalborg Universitetshospital
Bevilling: 2,1 mio. (2020)
Asbest er kræftfremkaldende og blev gradvist forbudt gennem 1970'erne og
1980'erne, men forefindes stadig mange steder i den danske bygningsmasse.
Projektet har til formål at styrke beslutningsgrundlaget for valg af indkapsling vs sanering af asbest i bygninger gennem erfaringsopsamling (interviews) med relevante aktører, samt gennemføre casestudier som analyserer de to typer løsning (indkapsling vs. sanering) over for hinanden, herunder med vurdering af kortsigtede såvel som langsigtede vurderinger af sundhed og (samfunds-)økonomi. På basis af de gennemførte aktiviteter vil der blive udarbejdet aktør-relevante anbefalinger i forhold til beslutningstagen om valg af indkapsling vs. sanering af asbest, herunder hvordan man bedst forebygger fremtidig eksponering ved valg af indkapslingsløsninger. Det vil ligeledes blive beskrevet, hvilke barrierer og motivationsfaktorer som har indflydelse på valg af løsning.
Projektidéen udspringer af anbefalingerne fra Arbejdsgruppen om asbest, som var et trepartssamarbejde om asbest. Se anbefalingerne her:
Anbefalinger fra arbejdsgruppen om asbest - Beskæftigelsesministeriet
Forventet afslutning: august 2022.