Ansøger: Aarhus Universitets Hospital
Bevilling: 2,2 mio. kr. (2021)
Projektet vil i et randomiseret kontrolleret studie evaluere effekten på kirurgeres muskel- skeletbesvær af at indføre kombinationen af fysisk træning og mikropauser som tillæg til up-to-date ergonomi i operationsstuen. I tillæg hertil vil projektet lave en udførlig procesevaluering.
Målet er at udvikle en evidensbaseret metode til at mindske kirurgers muskelskeletbesvær (målt som smerter). Færre smerter vil kunne forlænge kirurgernes erhvervsaktive karriere og derved bidrage til at efterkomme fremtidens øgede behov for kirurgi. I nært samarbejde med kirurger og hospitalsledelse vil der blive lagt en strategi for implementering af resultaterne.
Ansøger: NFA
Bevilling: 1,5 mio. kr. (2021)
Formålet er at udforske konceptet Ergonomisk Fleksibilitet. Dette gøres gennem detaljerede dataanalyser af allerede indsamlet materiale bestående af videooptagelser under hele arbejdsdage, hvor 80 medarbejdere bærer teknisk måleudstyr. Projektet vil analysere på 98 forskellige arbejdsopgaver, som går igen mindst 100 gange i videoklippene, fx løft af materiel, jernbinding, muring, anhug af materiel, flække sten, klippe klinker, save, bore, udlægning af armeringsjern.
For hver arbejdsopgave identificerer forskerne de forskellige måder at løse samme opgave på i forhold til, hvilket hjælpemiddel der anvendes, hvordan opgaveløsningen er organiseret, og hvilken arbejdsteknik der anvendes. Afslutningsvis gennemføres en workshop med praktikere til at vurdere, hvilke af de identificerede forskellige måder at løse arbejdsopgaverne på, der har praktisk relevans ude på byggepladserne, og hvad der skal til, hvis fleksibiliteten skal i højsædet.
Ansøger: Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital
Bevilling: 3,3 mio. kr. (2021)
Formålet med projektet er at opnå viden om gravides fysiske arbejdsbelastnin-ger: løft, personhåndtering, stående/gående arbejde og foroverbøjninger samt undersøge sammenhæng med graviditetsgener og negative graviditetsudfald. Mange gravide bliver fraværsmeldt pga. fysiske arbejdsbelastninger for at be-skytte dem selv og deres ufødte barn, men der er fortsat usikkerhed om, i hvilken grad gravide bør undgå dem, hvilket projektet vil bidrage til at afdæk-ke. Undersøgelsen vil blive udført vha. objektive målinger, observationer og tidstro selvrapporterede data af gravide i arbejde, der går til nakkefoldscan-ning. Undersøgelsen vil give sundhedspersonale og beslutningstagere større viden om gravides arbejdsmiljø til rådgivning og målrettelse af indsatser.