Spring over hovedmenu

Ergonomi

  • Ansøger: Arbejdsmedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

    Bevilling: 1,4 mio. kr. (2024)

    Projektets formål er at foretage tekniske målinger af den mekaniske belastning hos arbejdsmedicinske skulderpatienter for at:

    • Forbedre vurderingen af skulderpatienters belastning.
    • Forbedre rådgivningen vedr. nedbringelse af skulderpatienters belastning.
    • Videreudvikle en skulderdatabase over belastninger for alle jobtitler i Danmark, således at belastningerne er baseret på tekniske målinger.

    Projektet opdeles i 3 faser

    • Opstarts/pilotfase: Der foretages et pilotstudie på 10-15 skulderpatienter.
    • Data/analysefase: Hovedprojektet omfatter måling af 100 skulderpatienter i Aarhus og Gødstrup samt patienternes 2 nærmeste kollegaer henover 5 arbejdsdage. Der spørges til kraftanvendelse.
    • Evalueringsfase: De tekniske målinger anvendes til vurdering af skulderpa-tienters nuværende/tidligere belastning. Såfremt patienterne rapporterer en reducering i nuværende belastning pga. skuldersmerter, er blevet omplaceret eller sygemeldt sammenlignes patienternes belastning med de 2 nærmeste kollegaers belastning samt skulderdatabasen, hvorefter arbejdsmedicineren vurderer patienternes belastning. Har patienterne haft tidligere jobs vurderes denne belastning ved at sammenholde patientens rapportering om tidligere jobtitler/arbejdsopgaver med skulderdatabasen. Der foretages en procesevaluering til vurdering af målingernes gennemførlighed og for at forbedre fremgangsmåden.

    På kort sigt er det perspektivet at skulderpatienters belastning vurderes med større validitet og at forbedre rådgivningen vedr. nedbringelse af belastningen til et mere sikkert niveau.

  • Ansøger: NFA
    Bevilling: 3 mio. kr. (2022)

    Formålet med projektet er at udvikle et system til identificering af tunge løft i arbejdet (LøftID), der er tilstrækkelig nøjagtigt, enkelt og billigt til at kunne implementeres i arbejdsmiljøovervågningen i Danmark.

    Konkret vil projektet derved besvare følgende forskningsspørgsmål:

    1. Hvor simpelt kan tunge løft måles?

    Det objektive målesystem (LøftID) udvikles ved at identificere den bedste og enkleste kombination af sensorer, datakilder og placering af sensorer på kroppen til identificering af tunge løft under kontrollerede forhold (fase 1- laboratoriestudie, som bygger videre på kendte objektive målemetoder).

    2. Hvor præcist kan vi - ved brug af LøftID - identificere tunge løft under arbejdsdagen på tværs af brancher, alder og køn?

    I et større feltstudie optimeres LøftID vha. maskinlæring på medarbejdere i flere jobs med forskellige typer af tunge løft (fase 2).

    3. Er LøftID nem at anvende i praksis?

    Anvendeligheden og datakvaliteten evalueres blandt en mindre gruppe arbejdere, som selv afprøver påsætning og dataindsamling med LøftID (fase 3).

  • Ansøger: Syddansk Universitet

    Bevilling: 1,8 mio. kr. (2022)

    Projektet vil videreudvikle, afprøve og evaluere et ergonomisk analyseværktøj, der kvantificerer og afrapporterer fysiske arbejdskrav i specifikke arbejdsopgaver på danske slagterier. Projektet skal også belyse, hvordan arbejdsmiljømedarbejdere og ledelsen oplever analyseværktøjets anvendelighed og brugervenlighed, samt identificere barrierer for implementering af et sådant værktøj i det daglige arbejde.

    Projektet gennemføres som et mixed-methods-studie, hvor et ergonomisk analyseværktøj fra firmaet Xsens videreudvikles, afprøves og evalueres via både kvantitative og kvalitative delundersøgelser.

    Projektet gennemføres på Danish Crown svineslagteriet Ringsted. Vha. en brugerguide, der fremstilles af projektgruppen, oplæres arbejdsmiljømedarbejdere i at anvende analyseværktøjet og udføre målinger på en række udvalgte arbejdsfunktioner. Via spørgeskema, observationer og interviews med arbejdsmiljømedarbejdere og ledere afdækker vi værktøjets brugervenlighed og potentielle udfordringer for dets anvendelse.

  • Ansøger: Arbejdsmedicin Herning

    Bevilling: 2,2 mio. kr. (2022)

    Formålet med projektet er styrke forebyggelsen af alvorlig lænderygsygdom som følge af mekaniske eksponeringer i arbejdet ved at skabe ny viden om årsagssammenhænge og prognose.

    Projektets delmål er:

    1. At undersøge sammenhængen mellem mekaniske eksponeringer i arbejdet og udvikling af hhv. diskusprolaps i lænderyggen og uspecifikke behandlingskrævende lænderygsmerter.
    2. At undersøge om mekaniske eksponeringer i arbejdet accelererer udviklingen af symptomatiske degenerative forandringer i lænderyggen.
    3. At beskrive langtidsprognosen for arbejdsmarkedstilknytning for patienter med arbejdsrelaterede kroniske lænderygsmerter samt identificere potentielle prognostiske markører herfor.

    I delmål 1 og 2 vil projektet have særligt fokus på at klarlægge eksponerings-responssammenhænge og fastlægge potentielle grænser for hvornår mekaniske eksponeringer ser ud til at blive skadelige.

  • Ansøger: NFA

    Bevilling: 3,9 mio. kr. (2022)

    I projektet vil arbejdsmiljøforskere fra NFA og smerteforskere fra SDU i tæt samarbejde udvikle, afprøve og evaluere et evidensbaseret forebyggelseskoncept for muskel- skeletbesvær på arbejdspladser, ”GLA:D @rbejde”, hvor evidens og erfaringer fra arbejdspladsinterventioner integreres med hovedelementer fra GLA:D®.

    Konkret vil projektgruppen uddanne interne arbejdsmiljøprofessionelle (AM-professionelle) i participatorisk ergonomi (fx relevant inddragelse af tekniske hjælpemidler samt bedre organisering af arbejdet), smerteuddannelse i arbejdspladssammenhæng (fx ergonomisk vejledning om smerteforebyggelse samt kommunikation om smerter), og fysisk træning (se programmodel figur 5). AM-professionelle vil implementere GLA:D @rbejde på arbejdspladsen med et digitalt værktøj, indeholdende en platform til AM-professionelle, medarbejderne, arbejdsmiljøorganisationen (AMO) og forskere, der vil understøtte levering, implementering, feedback, samt evaluering af interventionen.

    GLA:D @rbejde afprøves på 20 arbejdsteams (ca. 400 medarbejdere) fra bl.a. ISS og Københavns Kommune i et RCT-design, med omfattende proces- og effektevaluering, med sygefravær og smerter som primære effektmål.

  • Ansøger: NFA

    Bevilling: 2,5 mio. kr. (2022)

    Formålet med projektet er at udvikle en ny ergonomisk forebyggelsestilgang, kaldet ’Kombinations-Ergonomi’, der ikke kun fokuserer på enkeltstående faktorer, men undersøger hvordan kombinationen af ergonomiske eksponeringer i arbejdstiden påvirker risikoen for muskelskeletbesvær (MSB).

    Vi vil i projektet udvikle denne nye tilgang og skabe forskningsviden, der kan anvendes i det ergonomiske arbejdsmiljøarbejde på dansk arbejdspladser for at forebygge træthed, MSB og sygefravær, og derudover udforske implementeringsmuligheder i praksis.

    Konkret vil projektet:

    A. udvikle ny forståelsesramme for det ergonomiske arbejdsmiljø, som tager udgangspunkt i kombinationen af de ergonomiske eksponeringer en medarbejder udsættes for henover arbejdsdagen eller -ugen, samt de psykosociale arbejdsmiljøfaktorer (bl.a. indflydelse i arbejdet, social kapital), der indvirker på organiseringen/tilrettelæggelsen af arbejdet.

    B. skabe det nødvendige vidensgrundlag om, hvilke kombinationer af ergonomiske eksponeringer der forøger/reducerer risiko for træthed, smerter og sygefravær inden for rengøring og industri. Denne viden bliver dannet på baggrund af en ny statistisk metode, der afprøves på eksisterende objektive ergonomiske eksponeringsmålinger. Derudover vil projektet gennem observationer og workshops udforske de praktiske muligheder for at implementere denne tilgang inden for rengøring og industri.

  • Ansøger: Aarhus Universitets Hospital

    Bevilling: 2,2 mio. kr. (2021)

    Projektet vil i et randomiseret kontrolleret studie evaluere effekten på kirurgers muskel- skeletbesvær af at indføre kombinationen af fysisk træning og mikropauser som tillæg til up-to-date ergonomi i operationsstuen. I tillæg hertil vil projektet lave en udførlig procesevaluering.

    Målet er at udvikle en evidensbaseret metode til at mindske kirurgers muskelskeletbesvær (målt som smerter). Færre smerter vil kunne forlænge kirurgernes erhvervsaktive karriere og derved bidrage til at efterkomme fremtidens øgede behov for kirurgi. I nært samarbejde med kirurger og hospitalsledelse vil der blive lagt en strategi for implementering af resultaterne.

  • Ansøger: NFA

    Bevilling: 1,5 mio. kr. (2021)

    Formålet er at udforske konceptet Ergonomisk Fleksibilitet. Dette gøres gennem detaljerede dataanalyser af allerede indsamlet materiale bestående af videooptagelser under hele arbejdsdage, hvor 80 medarbejdere bærer teknisk måleudstyr. Projektet vil analysere på 98 forskellige arbejdsopgaver, som går igen mindst 100 gange i videoklippene, fx løft af materiel, jernbinding, muring, anhug af materiel, flække sten, klippe klinker, save, bore, udlægning af armeringsjern.

    For hver arbejdsopgave identificerer forskerne de forskellige måder at løse samme opgave på i forhold til, hvilket hjælpemiddel der anvendes, hvordan opgaveløsningen er organiseret, og hvilken arbejdsteknik der anvendes. Afslutningsvis gennemføres en workshop med praktikere til at vurdere, hvilke af de identificerede forskellige måder at løse arbejdsopgaverne på, der har praktisk relevans ude på byggepladserne, og hvad der skal til, hvis fleksibiliteten skal i højsædet.

  • Ansøger: Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital

    Bevilling: 3,3 mio. kr. (2021)

    Formålet med projektet er at opnå viden om gravides fysiske arbejdsbelastninger: løft, personhåndtering, stående/gående arbejde og foroverbøjninger samt undersøge sammenhæng med graviditetsgener og negative graviditetsudfald. Mange gravide bliver fraværsmeldt pga. fysiske arbejdsbelastninger for at beskytte dem selv og deres ufødte barn, men der er fortsat usikkerhed om, i hvilken grad gravide bør undgå dem, hvilket projektet vil bidrage til at afdække. Undersøgelsen vil blive udført vha. objektive målinger, observationer og tidstro selvrapporterede data af gravide i arbejde, der går til nakkefoldscanning. Undersøgelsen vil give sundhedspersonale og beslutningstagere større viden om gravides arbejdsmiljø til rådgivning og målrettelse af indsatser.

  • Ansøger: NFA

    Bevilling: 3 mio. kr. (2023)

    Projektet har til formål at give konkret viden, der kan sætte arbejdsmiljøprofessionelle i stand til bedre at risikovurdere belastende arbejdspositioner og dermed styrke forebyggelsen af smerter og sygefravær.

    Konkret vil projektet undersøge, om:

    1. antallet af foroverbøjninger af ryg/løftede arme øger risikoen for smerter/langtidssygefravær
    2. længerevarende sammenhængende tidsperioder af foroverbøjet ryg/løftede arme påvirker sammenhængen mellem frekvens af arbejdsbevægelser og risiko
      for smerter/langtidssygefravær
    3. indflydelse og social støtte påvirker sammenhængen mellem frekvens af foroverbøjet ryg/løftede arme og risiko for smerte/langtidssygefravær

    Analyserne tager højde for andre faktorer (i arbejde og fritid), der kan påvirke smerter og sygefravær.

  • Ansøger: Arbejdsmedicin, Aarhus Universitetshospital

    Bevilling: 3,3 mio. kr. (2023)

    Projektets formål er, at reducere risikoen for arbejdsrelateret artrose samt give artrose-patienter flere gode og produktive år på arbejdsmarkedet ved at:

    1. Kortlægge forekomsten af artrose og arbejdsrelaterede belastninger for alle jobtitler i Danmark.
    2. Identificere hvilke arbejdsrelaterede belastninger, der øger risikoen for artrose.
    3. Undersøge hvornår arbejdsrelaterede belastninger bliver tilstrækkelig store til at medføre en øget risiko for at udvikle artrose (grænseværdier).
    4. Undersøge artrose-patienters erhvervsprognose.
    5. Identificere risikofaktorer f.eks. erhvervsmæssige faktorer for dårlig erhvervsprognose.

    Alle oplysninger hentes fra danske registre fx Landspatientregistret, dog hentes oplysninger om de arbejdsrelaterede belastninger fra tre foreliggende databaser og 900 tekniske målinger.

  • Ansøger: NFA

    Bevilling: 3 mio. kr. (2023)

    Algoritmeledelse er udbredt på danske lagre i detailbranchen. Via headset modtager lagerarbejderne løbende instruktioner fra en algoritme-baseret computer om, hvilke varer de skal håndtere. Nye resultater fra projektgruppen viser, at denne form for algoritmeledelse kan medføre en skæv fordeling af løftearbejdet mellem lagerarbejderne og dermed øge risikoen for overbelastning for de lagerarbejdere,
    der løfter mest. Projektet viser også, og jo flere tons de løfter, desto større er risikoen for, at de har ondt i ryggen dagen efter.

    Projektet har til formål at videreudvikle de nuværende algoritmer (til en såkaldt ’ergoritme’) i lagersystemerne, så de fordeler løftemængderne mere jævnt imellem lagerarbejderne for at reducere overbelastningen.

  • Ansøger: NFA

    Bevilling: 2,5 mio. kr. (2023)

    Formålet med dette projekt er at videreudvikle måleredskabet MOTUS, som nemt og billigt kan måle udvalgte ergonomiske arbejdsbelastninger. Redskabet består af en lille, ledningsfri bevægelsesmåler, som kan måle hvor længe man sidder, står, går, går på trapper og løber i arbejdstiden og fritiden.

    Målet er at videreudvikle MOTUS, så det objektivt kan måle arbejde med foroverbøjet ryg, armarbejde over skulderhøjde, samt knæliggende og hugsiddende arbejde. Projektet indeholder derudover afprøvning og evaluering af brugervenligheden. Arbejdsmiljøperspektiverne er et objektivt målesystem, som inkluderer flere vigtige ergonomiske belastende arbejdsstillinger, færdigudviklet, evalueret og klar til anvendelse fx i arbejdsmiljøovervågningen.

  • Ansøger: Odense Universitetshospital 

    Bevilling: 1,8 mio. kr.

    Formålet med dette projekt er at undersøge implementeringen af et teknisk hjælpemiddel til patientforflytning på langs ad sengen. Mange indlagte patienter på hospitalet vil flere gange dagligt glide ned mod fodenden af sengen, hvilket medfører risiko for alvorlige følgevirkninger. Hertil er forflytningerne årsag til udvikling af muskel- og skeletbesvær (MSB) hos sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.

    Projektet skal undersøge nuværende praksis samt udvikle arbejdsgangsbeskrivelser for fremtidig anvendelse af hjælpemidlet. Det forventes, at resultater fra projektet kan optimere implementering af andre hjælpemidler på hospitaler, plejehjem mv.

    Derudover skal projektet sikre viden om både personalets og patienternes oplevelse med anvendelsen af hjælpemidlet samt indvirkning på personalets ergonomiske og psykiske arbejdsmiljø.

  • Ansøger: Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup

    Bevilling: 1 mio. kr. (2023)

    Formålet med dette projekt er at udvikle og validere et spørgeskema, som måler virksomheders klima relateret til muskel- og skeletbesvær (MSB-klima). Skemaet skal kunne bruges af forskere, arbejdsmiljøprofessionelle og virksomheder til at kortlægge MSB-klima og udpege indsatsområder.

    Der er for øjeblikket et utilstrækkeligt vidensniveau indenfor MSB-kulturområdet, da det er et nyt område. Arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær, og deraf afledt sygefravær, er imidlertid et udbredt og et alvorligt arbejdsmiljøproblem. Der er derfor et potentiale for store økonomiske og menneskelige gevinster, hvis der kan udvikles nye tilgange til forebyggelse, som kan supplere de nuværende tilgange. Udviklingen af et validt måleinstrument er det første naturlige skridt i den retning, og dermed kan projektet generere ny viden og indirekte være med til at opfylde det nationale arbejdsmiljømål om at sikre et sikkert og sundt ergonomisk arbejdsmiljø

  • Ansøger: NFA

    Bevilling: 2,7 mio. kr. (2023)

    Formålet med projektet er at udvikle og evaluere et digitalt redskab, som skal vurdere ergonomiske eksponeringer med henblik på at forebygge væsentlige fysiske belastninger og arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær (MSB).

    Det digitale redskab, kaldet ErgoSafetyObserver, integreres i NFAs Safety Observer App, som er en mobilapplikation til at forebygge arbejdsulykker gennem systematiske observationer på arbejdspladsen.

    Projektet er et vigtigt skridt mod at integrere forskellige forebyggelsesindsatser i et simpelt, digitalt redskab, som på sigt vil kunne indeholde de væsentligste aspekter af arbejdsmiljøet, herunder ergonomiske og kemiske eksponeringer. Derved understøtter projektet en mere helhedsorienteret forebyggelsesindsats, særligt for brancher med fysisk betonet arbejde.